-Rojin’den dünyaya insanlık dersi

Sanatçı Rojin, ‘’Yeni Yaşam Yarına Merhaba’’ projesi çerçevesinde Ezidi kızlara destek vermek için Güney Kürdistan’ın Duhok kentinde bulunan Esyan Ezidi Kampı’nı ziyaret etti. Kampta kadınların acısını paylaşan Rojin, ‘’Şengal’in Melekleri’’ adını koyduğu genç kızlara iş alanı oluşturdu.

Startı Kuzey Kürdistan’da verilen ‘’Yeni Yaşam Yarına Merhaba’’ projesi devam ediyor. Projenin yürütücüsü olan Kürt sanatçı Rojin, ülke içindeki ilk çalışmasını IŞİD’in Şengal’e saldırdığı günlerde Şırnak’a sığınan Şengalli ailelerin yaralarını sarmak için yapmıştı. O Dönem Şırnak’a sığınan Şengallilerin ihtiyaçlarını tespit etmek için Amed’ten konvoy ile yola çıkan Rojin, kent çıkışında koruma polislerinin kaza yapması nedeniyle bu programı iptal etmişti. Kazadan sonra İstanbul’a dönen Rojin, yaşadığı aksaklıklara rağmen projeye devam ederek ihtiyaç sahibi sığınmacıların yaralarını sarmayı sürdürdü.

KOBANİLİ AİLELERE YARDIM

Rojin, ülke içindeki ikinci etkinliğini Urfa’nın Suruç ilçesine sığınan Kobanili aileler için düzenledi. IŞİD saldırıları sonucu Kobani’yi terk ederek Kuzey Kürdistan’a sığınan aileleri Suruç’ta kurulan kamplarda ziyaret eden Rojin, buradaki ihtiyaçların listesini oluşturup İstanbul’a döndü. Projenin paydaşlarının desteğiyle ihtiyaçları karşılayan Rojin, sivil toplum örgütlerinin aracılığı ile ihtiyaç malzemelerini Kobanili ailelere ulaştırıp yaraları sarmaya devam etti.

EZİDİ KAMPI’NA ZİYARET

Projenin bir sonraki durağı ise Güney Kürdistan’ın Duhok kenti oldu. IŞİD’in saldırıları sonucu binlerce Ezidi kızının yaşadığı mağduriyete dikkat çekmek isteyen Rojin, Duhok’ta bir dizi ziyaretlerde bulundu. Kentteki ilk temasına valilik ziyareti ile başlayan Rojin, ardından Duhok Üniversitesi’nde yürüttükleri proje hakkında bir seminer verdi. Seminerin ardından kentte bulunan Esyan Ezidi Kampı’nı ziyaret eden Rojin, kampta kalan kadınların acısını paylaştı.

ŞENGAL’İN MELEKLERİNE İŞ SAHASI

Son iki ayda kampı sık sık ziyaret eden Rojin, ‘’Yeni Yaşam Yarına Merhaba’’ projesinin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Ezidi kızların adını ‘’Şengal’in Melekleri’’ koyduğunu belirten Rojin, ‘’Kampta kalan kızlarımıza drama ve müzik terapisine başladık. Bu proje sadece terapi ile sınırlı değil. Kızlarımız burada iş sahibi de olacaklar. Kampta 3 giyim, 3’te gıda standı olmak üzere 6 stant açarak kızlarımızı iş sahibi yapacağız. 3 kızımızı kuaföre, 3 kızımızı terziye, diğer kızlarımızı da farkı iş alanlarına sokacağız. Kızlarımızın kalkınması için projemiz tüm hızıyla sürecek. Değerlerimiz yurtlarından olmadan ekmek sahibi olacaklar’’ dedi.

[:]